تبلیغات
سیستم مدیریت کیفیت - ISO 9001 - ISO/TS شرکت مهندسی مشاور یاران مهر - 5S - قسمت اول
منوی كاربری

این وبلاگ را صفحه خانگی خود كن !    به مدیر وبلاگ ایمیل بزنید !    این وبلاگ را به لیست علاقه مندی های خود اضافه كنید !

آدرس و شماره تماس:

نشانی: تهران - بزرگراه شهید گمنام - خیابان جهان آرا - کوچه زنجانی - پلاک 135 - واحد 4

کد پستی: 1438666981

تلفکس: 88026344-021

نظرسنجی
استاندارد ISO9001 بر روی کدامیک از شاخص های عملکردی سازمان تاثیر بیشتری دارد؟






صفحات وبلاگ

لینك به ما / لوگوی دوستان
لینك به ما


لوگوی دوستان

آمار وبلاگ
امروز :

بازدید های امروز :

بازدید های دیروز :

كل بازدیدها :

كل مطالب :

كل نظرات :

ایجاد صفحه : - ثانیه

 

برای ورود به وب سایت رسمی شرکت مشاوره یاران مهر اینجا كلیك كنید

(مرادیان) Tel: 09122178808   

معرفی نرم افزار QMS سوابق کاری شرکت معرفی شرکت
یکشنبه 9 دی 1386
5S - قسمت اول

مقدمه :

همه ما در زندگی روزمره آداب و رسومی داریم كه با انجام آنها می كوشیم كیفیت بهتری به زندگی خود بدهیم.بعنوان مثال به دیگران سلام می كنیم،قبل از غذا دستانمان را می شوئیم و بعد از صرف هر وعده غذا ظرفها را می شوئیم، جای كارد و قاشق و چنگال را می دانیم،خانه را تمیز می كنیم،برای حفظ پاكیزگی از دستمال ،حوله،جارو و و سایل دیگر استفاده می كنیم،برای هدایت آب باران و برف از پشت بام به پائین از شیروانی و ناودان یهره می گیریم و خانه را تهویه و از بروز انواع پوسیدگی در اشیاء جلوگیری می كنیم.

شستن ظروف بلافاصله پس از صرف غذا و تمیز كردن اشیاء به مجرد كثیف شدن آنها،كاری آسان است ولی اگر آنها را بدون شسته شدن به حال خود رها كنیم،با خشك شدن و سخت شدن آلودگیهای موجودبر روی آنها دیگر پاكیزه كردنشان كار ساده ای نخواهد بود.

ما باید رعایت این گونه عادات نیكو را به محل كار خود نیز انتقال دهیم. S 5 در حقیقت مجموعه اصولی است كه با رعایت آنها می توانیم كارهای خود را با بهترین بازدهی انجام دهیم. S 5 بهبود و اصلاح وضعیت نگهداری از اشیاست بطوریكه مجبور نباشیم برای دسترسی به آنها وقت زیادی صرف كنیم،درست مانند دانستن جای قاشق و چنگال بهنگام نیاز. برای تولیدكنندگان،كارخانه سرمایه ای محسوب می شود و این سرمایه باید بنحوی باشد كه تولید كننده از داشتن آن به خود ببالد.به این معنی كه نه تنها محصول نهایی باید از كیفیت بالا و قیمتی پائین برخوردار باشد،بلكه در فرآیند تولید محصول یعنی در كارخانه نیز باید از برجسته ترین مدیریت و تكنولوژی بهره گرفت.

اگر ما به یك كارخانه تولید مواد غذایی برویم كه دارای محیطی كثیف باشد و یا گذارمان به كارخانه ای بیفتد كه ابزار دقیق می سازد،اما كف كارخانه كثیف و براده های فلزات با روغنهای ریخته شده بر كف كارخانه آمیخته باشد،دیگر ظاهر محصول نهایی ،ظاهر كاركنان و چربزبانی عامل فروش هم نخواهد توانست ما را به بستن قرارداد برای خرید محصول كارخانه ترغیب كند. كارخانه واقعیتی انكار ناپذیر است كه در قضاوت خود بیشتر به آن اهمیت می دهیم تا به وضعیت محصول نهایی. S 5 نیز با اعتقاد بر این واقعیت عمل می كند كه “ تاثیر اعمال بیشتر از گفتار است ” ، موثرترین راه برای انجام امور، توصیف وضعیت نهایی و مطلوب آنها نیست بلكه به جای اینكار باید به واقعیتها نظر انداخت و تغییرات را عملا در سطح كارخانه پدید آورد.دلایل بیشماری موید این مدعاست كه :

“‌  یك تصویر ، به هزاران واژه می ارزد. 

و

  دیدن ، همان باور كردن است. ”

مفهوم 5S   و اهداف آن :‌

عبارت 5S   از ابتدای 5 كلمه ژاپنی Seiri  (‌ساماندهی )‌،‌Seiton   ( نظم و ترتیب )‌،‌Seiso   ( پاكیزگی ) ، Seiketsu   (‌استاندارد سازی)  و Shitsuke  (‌انضباط )‌ گرفته شده است.

 

 

 

 

 

 

 برای مشاهده ادامه مقاله بر روی ادامه مطلب کلیک کنید

مقدمه :

 

همه ما در زندگی روزمره آداب و رسومی داریم كه با انجام آنها می كوشیم كیفیت بهتری به زندگی خود بدهیم.بعنوان مثال به دیگران سلام می كنیم،قبل از غذا دستانمان را می شوئیم و بعد از صرف هر وعده غذا ظرفها را می شوئیم، جای كارد و قاشق و چنگال را می دانیم،خانه را تمیز می كنیم،برای حفظ پاكیزگی از دستمال ،حوله،جارو و و سایل دیگر استفاده می كنیم،برای هدایت آب باران و برف از پشت بام به پائین از شیروانی و ناودان یهره می گیریم و خانه را تهویه و از بروز انواع پوسیدگی در اشیاء جلوگیری می كنیم.

شستن ظروف بلافاصله پس از صرف غذا و تمیز كردن اشیاء به مجرد كثیف شدن آنها،كاری آسان است ولی اگر آنها را بدون شسته شدن به حال خود رها كنیم،با خشك شدن و سخت شدن آلودگیهای موجودبر روی آنها دیگر پاكیزه كردنشان كار ساده ای نخواهد بود.

ما باید رعایت این گونه عادات نیكو را به محل كار خود نیز انتقال دهیم. S 5 در حقیقت مجموعه اصولی است كه با رعایت آنها می توانیم كارهای خود را با بهترین بازدهی انجام دهیم. S 5 بهبود و اصلاح وضعیت نگهداری از اشیاست بطوریكه مجبور نباشیم برای دسترسی به آنها وقت زیادی صرف كنیم،درست مانند دانستن جای قاشق و چنگال بهنگام نیاز. برای تولیدكنندگان،كارخانه سرمایه ای محسوب می شود و این سرمایه باید بنحوی باشد كه تولید كننده از داشتن آن به خود ببالد.به این معنی كه نه تنها محصول نهایی باید از كیفیت بالا و قیمتی پائین برخوردار باشد،بلكه در فرآیند تولید محصول یعنی در كارخانه نیز باید از برجسته ترین مدیریت و تكنولوژی بهره گرفت.

اگر ما به یك كارخانه تولید مواد غذایی برویم كه دارای محیطی كثیف باشد و یا گذارمان به كارخانه ای بیفتد كه ابزار دقیق می سازد،اما كف كارخانه كثیف و براده های فلزات با روغنهای ریخته شده بر كف كارخانه آمیخته باشد،دیگر ظاهر محصول نهایی ،ظاهر كاركنان و چربزبانی عامل فروش هم نخواهد توانست ما را به بستن قرارداد برای خرید محصول كارخانه ترغیب كند. كارخانه واقعیتی انكار ناپذیر است كه در قضاوت خود بیشتر به آن اهمیت می دهیم تا به وضعیت محصول نهایی. S 5 نیز با اعتقاد بر این واقعیت عمل می كند كه “ تاثیر اعمال بیشتر از گفتار است ” ، موثرترین راه برای انجام امور، توصیف وضعیت نهایی و مطلوب آنها نیست بلكه به جای اینكار باید به واقعیتها نظر انداخت و تغییرات را عملا در سطح كارخانه پدید آورد.دلایل بیشماری موید این مدعاست كه :

 

“‌  یك تصویر ، به هزاران واژه می ارزد. 

و

  دیدن ، همان باور كردن است. ”

 

 

مفهوم 5S   و اهداف آن :‌

عبارت 5S   از ابتدای 5 كلمه ژاپنی Seiri  (‌ساماندهی )‌،‌Seiton   ( نظم و ترتیب )‌،‌Seiso   ( پاكیزگی ) ، Seiketsu   (‌استاندارد سازی)  و Shitsuke  (‌انضباط )‌ گرفته شده است.

 

 

 

· ساماندهی :‌ به معنای تشخیص ضروری از غیر ضروری و اتخاذ تصمیمات قاطع برای رهایی از غیر ضروریهاست.

 

· ساماندهی كاری بسیار دشوارتر از قراردادن اشیاء در كناری است. بعنوان مثال، هر كسی قادر است اتاقی بهم ریخته یا میزی آشفته را مرتب كند، اما تنها صاحب آن است كه می تواند با ایجاد نظمی مطلوب و مناسب ، همه چیز را در جای درست خود قرار دهد.

 

· انجام خانه تكانیهای گسترده و دور ریختن اشیای زائد و بی مصرف، اهمیت بسیاری دارد، زیرا تنها پس از اینكار ، می توان مشكلات موجود را ریشه یابی و علل آنها را كشف كردو بدین ترتیب سرچشمه مشكلات را از میان برداشت.اینكار مهمترین بخش از فعالیتهای 5S  است.

 

 

 

 

 

· نظم و ترتیب :‌ به معنای قراردادن اشیاء در مكانهای مناسب به منظور دستیابی سریع و آسان به آنها با حفظ كیفیت و رعایت ایمنی در كار است.

 

· اصل نظم و ترتیب در تمامی جنبه های زندگی ما كاربرد دارد.اصل نظم و ترتیب را می توان در نظان برگه های راهنمای كتاب در كتابخانه ها، در پاركینگهای مرتفع شهرهای بزرگ، در نحوه پركردن كمدهای لباس و كابینتهای آشپزخانه و حتی در چگونگی قرار دادن پول در كیف پولمان مشاهده نمود.

 

· هدف نهایی فرآیند نظم دهی ، در اختیار داشتن شی مورد نیاز ، در زمان و مكان مورد نیاز و به مقدار مورد نیاز است.كلید دستیابی به این هدف، پرسیدن پنج  “ چ ” و یك  “ ك ”  ( چه چیز ، چه وقت ،‌چرا ، چه كسی ، چه مقدار و كجا ) در مورد هر یك از اشیاست.

 

 

 

 

 

· پاكیزه سازی:‌ به معنای دور ریختن زواید و پاكیزه كردن اشیاء از آلودگیها و مواد خارجی است.

 

· پاكیزه سازی تنها تمیز كردن محل كار و لوازم موجود در آن نیست.پاكیزه سازی امكان انجام بازرسی و بازبینی را نیز فراهم می كند.اگر پاكیزه سازی به درستی انجام شود، همه چیز به دقت مورد بازبینی وكنترل قرار می گیرد و بهمین دلیل می گوئیم كه پاكیزه سازی مستلزم بازبینی ، و بعبارت دیگر همان بازبینی است.

 

· برخی از لوازم،تجهیزات و مكانها لزوما باید بسیار پاكیزه و عاری از هر نوع آلودگی نگهداری شوند. بنابراین لازم است كه آنها را دقیقا شناسایی كنیم.در المپیك توكیو، افراد تیم والیبال بانوان ژاپن، دستمالهایی به كمر بسته بودند كه با آنها هر از چند گاه ، عرق از پیشانیهایشان می زدودند، زیرا آنها بخوبی می دانستند كه چكیدن قطرات عرق بر روی زمین می تواند عاملی بالقوه برای سرخوردن و از دست دادن امتیاز و چه بسا شكست در بازیها باشد.

 

· بنابراین،پاكیزه سازی جوهر 5S  بشمار می آید.

 

 

 

 

 

· استاندارد سازی:‌ عبارت از استمرار و اصلاح دائمی ساماندهی،نظم و ترتیب و پاكیزه سازی است.

 

· پس از انجام فعالیتهای ساماندهی ،نظم و ترتیب و پاكیزه سازی ، برای حفظ و نگهداری وضعیت بوجود آمده ، بایستی قواعد و شیوه های عملكرد را بصورتی یكسان و هماهنگ درآورد. (یعنی آنرا استاندارد نمود)

 

· انجام فعالیتهای 5S  برای یكبار بسیار آسان است، اما هنگامی كه نوبت به استمرار و تكرار آنها می رسد، كار بسیار دشوار می شود.با این وجود استمرار تنها راه چاره در برابر پسروی و برگشتن به جای اول است.

 

· با استفاده از روش مدیریت دیداری ( كه بعدا توضیح داده خواهد شد) هر كس فورا می تواند وجود مشكلات و موارد غیر عادی را تشخیص دهد و در نتیجه می توان همه چیز را در وضعیتی مطلوب نگهداشت.

 

 

 

 

 

· انضباط:‌ از دیدگاه 5S. به معنای ایجاد توانایی های لازم برای انجام امور به شیوه مطلوب و مورد نظر است ونكته اصلی در اینجا، شكل دهی و ایجاد عادات صحیح به جای عادات نادرست است.اینكار باید از طریق آموزش شیوه های درست انجام كار به افراد و تمرین دادن آنها در این زمینه انجام گیرد.این تمرینات از طریق وضع مقررات و پیروی از آنها صورت می گیرد.

 

· در زبان ژاپنی ، واژه “ شیتسوكه ”‌در اصل به معنای اولین دوخت یك كیمونو است كه اصلاحات بعدی برای رسیدن به كیمونوی نهایی بر روی آن انجام می شود،چیزی شبیه كار اولیه خیاط قبل از پرو یك لباس .بنابراین انضباط، پایه و اساس تمدن،عاملی برای جریان بهتر و سریعتر امور زندگی و حداقل پیش نیاز برای حیات و كاركرد صحیح جامعه است.

 

· چه در مورد عملیات اضطراری و چه در مورد مراحل استاندارد كار، لازم است كه افراد همواره تمامی مراحل را دقیقا انجام دهند.در این میان جایی برای “ میان برزدن “ نیست و افراد نباید نگران آن باشند كه چون تازه واردان بنظر آیند.اجرای دقیق و كامل مقررات، امری الزامی است.

 

 

 

حال به توضیح بیشتر هر یك از اصول پنجگانه 5S می پردازیم :

 

 

ساماندهی :

در روزگاری كه مواد و وسایل مورد نیاز به اندازه كافی وجود نداشت،بهتر آن بود كه بشریت قناعت را تا حد ممكن پیشه كند و به انبار كردن هر چیزی كه احتمال استفاده از آن می رفت، بپردازد. ولی اكنون كه با انبوه كالاها، خدمات و اطلاعات مواجهیم، آنچه بیشتر بدان نیاز داریم، نه ذخیره سازی اشیاء بلكه نظامهایی ویژه برای استفاده بهینه از  آنهاست.

امروزه به همان نسبت كه ذخیره سازی اشیاء ضرورت دارد، دور ریختن اقلام زائد نیز حائز اهمیت است.مهمتر از همه آنست كه بدانیم چه چیز را باید دور ریخت و چه چیز را باید ذخیره كرد و چطور آنرا ذخیره كنیم تا در هنگام لزوم به آسانی در دسترس ما قرار گیرد.

اولین گام در  اجرای ساماندهی ، استفاده از مدیریت اولویتهاست. نكته اساسی در مدیریت اولویتها، توانایی تعیین كردن تعداد دفعات استفاده از اشیاء ( برای مشخص شدن میزان اهمیت آنها) و اطمینان از قرار گیری اشیاء ضروری در محلهای صحیح و مخصوص آنهاست.

جدول زیر روش اولویت گذاری ( ذخیره سازی ) اشیاء را با توجه به میزان نیاز و تواتر كاربرد آنها نشان می دهد.

 

میزان نیاز

درجه نیاز ( تواتر كاربرد)

روش اولویت گذاری ( ذخیره سازی )

پائین

چیزهایی كه در طول یكسال گذشته مورد استفاده قرار نگرفته اند.

چیزهایی كه در خلال 6 تا 12 ماه گذشته تنها یكبار مورد استفاده واقع شده اند.

آنها را دور بریزید.

آنها را در محلی دورتر نگهداری كنید.

نوشته شده توسط ابوالفضل مرادیان ساعت 01:12 ب.ظ موضوع مطلب :‌ 5S ,

ویرایش شده در شنبه 18 اسفند 1386 و ساعت 10:03 ق.ظ

لینك ثابت | نظرات ()